Så använder du journaling för att minska stress och hitta klarhet
Har det någonsin hänt dig att du har ett samtal med en vän och hör dig själv säga sådant du ännu inte uttryckt för dig själv, men nu i det här samtalet så flödar det ur dig? Du liksom hör dig själv berätta hur du känner kring något och får samtidigt en aha-upplevelse? Precis så kan journaling fungera – du har ett samtal med en god vän, och helt plötsligt inser du saker om dig själv, om hur du tänker och känner kring något, vad som verkligen är viktigt just och vad du innerligt längtar efter där du befinner dig i ditt liv.
Journaling är ett fantastiskt verktyg för att bearbeta tankar och känslor och få klarhet i många aspekter av livet, och inte minst för att hantera stress och oro. Med några minuters skrivande varje dag kan du skapa en djupare förståelse för dig själv och dina behov. Här ger jag några tips på hur du kommer igång och mina favoritövningar, som jag hoppas ska hjälpa dig på vägen.
Varför journaling?
Att skriva ner dina tankar är en helande praktik som hjälper dig lätta på trycket, ofta ett tryck du inte ens visste att du har. Journaling kan hjälpa dig att:
Strukturera dina tankar
Minska stress och oro
Utforska dina känslor
Sätta tydliga mål och intentioner
Öka din självkännedom och få en bättre förståelse för dig själv
Öka din kreativitet och känn dig mer inspirerad
Tre skrivövningar för stresshantering
Brain dump: Skriv ner allt som snurrar i huvudet, utan censur. Ja, jag menar allt! Låt pennan glida över pappret under en särskild tid som du bestämmer, till exempel 5 minuter, alternativt så bestämmer du att du skriver ett särskilt antal sidor, till exempel 3. Gör detta morgon eller kväll för inre utrymme och klarhet.
Tacksamhetslista: Lista sådant du är tacksam för. Jag vet, det här är ingenting nytt. Men anledningen till att du har hört det förut är att det verkligen är en gamechanger. Välj om du vill göra denna praktik på morgonen eller kvällen och låt dig själv skifta fokus till det positiva.
Journaling prompts för introspektion: Ställ dig själv frågor såsom ”Vad behöver jag mest just nu?” eller ”Vad kan jag släppa taget om idag?”. Du kan bjuda in egna frågor i relation till något som tar mycket utrymme i ditt liv just nu eller annat du vill utforska.
Så kan journaling bli till en vana
Välj en tidpunkt som passar dig:
Morgonen är en fin tid för att sätta intentioner, förbereda dig inför dagen du ska ha eller bemöta en fundering med ett rent sinne.
Kvällen passar bra för reflektion över det som du har mött under din dag eller för att rensa ut inför en god natts sömn.
Skriv för hand och skaffa dig ett fint anteckningsblock och en penna som känns skön att skriva med. Det går såklart också bra att använda en app på telefonen eller datorn, men att skriva för hand och vara lite analoga kan hjälpa med känslan av närvaro och kontakt med orden som du skriver. Dessutom är det skönt att hitta sätt att vara skärmfri på i vår överdigitaliserade värld.
Börja smått – några minuter om dagen räcker. Det behöver inte bli bättre för att du skriver mer, men däremot blir det djupare om du skriver ofta. Skapa en stabil vana av några minuter varje dag och öka sedan efter lust.
Journaling öppnar verkligen en dörr till en djupare förståelse av dig själv och skapar utrymme för ett mer autentiskt uttryck, ger möjlighet till att lyssna närmre på din längtan och ökar det mentala, emotionella och själsliga välmåendet. Ta fram pennan och börja idag!
Vill du utforska journaling med mig?
Jag är en del av experterna i Team Yogobe och här i biblioteket kan du hitta korta audioklasser med mig på temat journaling.
Journaling ingår även i min signaturpraktik Inre Ceremoni som består av en fantastisk trio – journaling, rörelse / yoga och meditation. Även denna praktik kan du utforska på Yogobe.
Om du ännu inte provat Yogobe så kan du använda min kod INNA som ger dig 30 dagar gratis.
Comments